- مطابق
آیا گرفتن فایده حرام است؟
(ترجمه)
پرسش:
السلام علیکم و رحمت الله و برکاته!
الله سبحانه وتعالی شما را در حفظ وامان خود داشتهباشد. پرسشی راجع بهخرید-بیع- زمین داشتم که شرح معامله آن چنین است: شخصی میخواهد زمینی را بخرد ولی پولش را ندارد و او از شخص دیگری تقاصای پول برای خرید این زمین میکند، شخص دوم در جواب میگوید: آن را بهنام من خریداری و ثبت کن و بعد از مدتی آن را برای تو بهقیمت بیشتر میفروشم.» آیا این نوع موافقت بین این دو جایز است یا خیر؛ و آن پول اضافه از قیمت بعد از مدتی سود است یا فایده؟ در پناه حق باشید، الله سبحانه وتعالی پاداش خیر برای تان بدهد.
پاسخ:
و علیکم السلام و رحمت الله و برکاته!
دو عقد بیع در یک عقد در حالیکه هر دوی آنها دارای شروط خاصی باشند جایز نیست؛ بهطور مثال: اگر توافق بین دو شخص بهاین شرط صورت گیرد که من موتر شما را میخرم در صورت که شما زمین من را بخرید، بناً این نوع بیع جایز نیست؛ بلکه لازم است هر کدام آن بیعها بهشروط خودشان عقد گردند نه بهشروط دیگری که برای آنها گذاشته می شود. امام احمد از عبدالرحمن بن عبدالله بن مسعود و او از پدر خود روایت نموده که فرمود:
نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ صَفْقَتَيْنِ فِي صَفْقَةٍ وَاحِدَةٍ
پیامبرصلی الله علیه وسلم از وجود عقد دو بیع درعقد یک بیع، منع فرمودند.
مثلاً: شخصی بگوید خانه خود را برایت فروختم بهشرط اینکه بهفروش برسانم بر تو حویلی دیگر خود را بهفلان قیمت؛ و یا اینکه خانه شما را میخرم بهاین شرط که دخترت را در عقد نکاح من در آری. در حالیکه فروختن خانه اولی یک عقد بیع و فروش حویلی بیع دیگری است. همچنان خرید خانه یک بیع و پرداخت مهر در نکاح بیع دیگری است؛ جمع نمودن هر دو در یک عقد بیع جایز نیست.
بنابر این پرسش شما که در آن آیا گرفتن فایده حلال است، باید گفت که اگر جانبین بهاین شرط توافق نمایند که من فعلاً زمین را بهپول نقد خریداری میکنم، بعد از مدتی بهقیمت بالاتر بر تو بهفروش میرسانم که این دو عقد شروط خود را دارا میباشند، پس این نوع بیع جایز نیست؛ باید هر کدام آن دو بیع با شروط خودشان و بهصورت جداگانه صورت گیرند. در آخر برای تان از الله متعال برکت در مال و خانوادهای شما استدعا میدارم.
برادر شما عطا بن خلیل ابورشته