تاریخ هجری :10 شوال 1440
تاریخ میلادی : پنج شنبه، 13 جون 2019م
دفتر مطبوعاتی
قرغزستان
قرغزستان یکبار دیگر زیر بار وامهای چین قرار خواهد گرفت!
(ترجمه)
سورنبای جینبکف، رییس جمهور جمهوری قرغزستان با شیجینپینگ رییس جمهور جمهوری خلق چین در حالی دیدار نمود که وی در یکسفر چند روزه بهخاطر اشتراک در اجلاس "سازمان همکاری شانگهای(SCO)" در شهر بیشکک حضور یافته بود. سورنبای جینبکف اظهار نمود: «حکومت چین وعده کمک مالی به ارزش ۸۶ میلیون دالر را به دولت قرغزستان نموده است.» رییس جمهور قرغزستان تاکید نمود که این پول هنگفت صرف اعمار سرکها، حمل و نقل و پایهگذاری منابع انرژی خواهد شد.
بر اساس گزارش وزارت مالیه/دارایی در ماه فبروری ۲۰۱۹م، مجموعه بدهی قرغزستان بالغ بر ۴ میلیارد و ۴۸۴ میلیون دالر میرسد. در این میان ۳ میلیارد و ۸۲۷ میلیون آن را قروض خارجی تشکیل داده که به مقدار ۱ میلیارد و ۲۲۰ میلیون دالر یعنی ۴۵ درصد آن از دولت چین وام گرفته شده است.
در این روزها نمایندگان "جوعورقۇ كەڭەش( Joğorqu Keñeş)" یعنی پارلمان/مجلس شورای این کشور در تلاش از بین بردن مصئونیت جرمی از رییس جمهور اسبق الماسبیگ آتامبایف هستند. در واقع، از چشم کسی پوشیده نیست که تنشهای سیاسی جاری در قرغزستان نتیجۀ روابط رییس جمهور اسبق کشور و اطرافیانش با دولت چین بوده است. بدین معنی که اقدامات تحقیق جرمی علیه یک تعداد از وزرا و گروههای اسبق در سطح رهبری به دلیل پولهای هنگفت دالری/دلاری و پروژههای عظیم سرمایهگذاری که آنها بهخاطر معاملات تجاری فاسدی که با شرکتهای چینی انجام دادهاند، صورت گرفته است! هرچند، تمام جرایم صورت گرفته از سوی مقامات گذشته دولتی حقیقت مهمی را برملا ساخت که ساختار مدیریت عامه (نظام کشور) بر اساس یک سلسله اصول غلط، بنیانگذاری شده است و همچنین پالیسیهای خارجی که بهطور خشن و بد، بالای امور داخلی کشور مداخله میکند، در واقع بیعدالتی را در جامعه به بار آورده است.
الماسبیگ آتامبایف ریاست جمهوری را ترک نمود و اکنون گروه رهبریاش از آقای جینبکف رییس جمهور فعلی حمایت میکنند. قوای مدیریت نظام در قرغزستان، به عنوان مثال پارلمان/مجلس نمایندگان، وزارتخانهها، دادگاهها/محاکم و دیگر قدرتهای نظامی در تحت ادارۀ رییس جمهور اسبق قرار دارد؛ چنانچه که در گذشته قرار داشت. بنابراین، بدهیها، سرمایهگذاریها و کمکهای مالی که تمام مردم کشور باید (توسط مالیات) بار سنگین آن را بپردازند، هنوز تحت ادارۀ این گروه قرار دارد.
اما سوال اینجاست که آیا تا کنون چیزی تغییر کرده یا خیر؟ آیا کدام ضمانتی وجود دارد که پولهای گرفته شده از چین دوباره به یغما نخواهد رفت و حیف و میل نخواهد شد؟ رسول الله (صلی الله علیه و سلم) میفرماید:
(لَا يُلْدَغُ الْمُؤْمِنُ مِنْ جُحْرٍ وَاحِدٍ مَرَّتَيْنِ)
[رواه البخاری و مسلم]
ترجمه: مؤمن از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود.
از اینرو، نمایندگان هر دو قوه سیاسی انتظار دارند تا یکبار دیگر به دلیل وضع نا به سامان کشور از مردم استفادۀ سو نمایند.
برادران، دولت این شخص و شخص سابق یکی است، و هیچکدامش از دیگری برتری ندارد! مشکل اصلی طرز حکومتداری نظام جهانی و نظام محلی است؛ زیرا منافع کفر را تأمین میکند. این بدین معنیست گروه که در رهبریت قرار دارد هرگز بهخاطر منافع و رفاه مردم تلاش نمیکند. از سوی دیگر، سیاسیون اهل قدرت به نمایندگی از مردم پول قرض میکنند؛ ولی در خفاء آن را به مصرف میرسانند! بناءً، مردم به زودی بابت بدهیهای کشور، مجبور به پرداخت این وام از جیب خودشان هستند/خواهند بود!
بنابراین، ما باید از ستیزهجویی بر ضد یکدیگرمان که وسیلۀ خدمتگزاری به منافع گروه رهبریت میشود، خودداری کنیم. فراموش نکنید که الله (سبحانهوتعالی) بر آنچه ما میکنیم بیناست و بر آنچه ما تصمیم میگیریم شنواست، و بهخاطر هر عملمان تحت محاسبه قرار خواهیم گرفت.
از این رو، زمانیکه ما زندگی و پول خود را قربانی میکنیم؛ پس چه بهتر است این امر برای رضایت الله (سبحانهوتعالی) باشد، تا در دنیا و آخر سربلند باشیم؛ زیرا الله (سبحانهوتعالی) ما را بهخاطر هر فرصتی که میدهد محاکمه میکند!
عبدالرزاق مؤمن
عضو دفتر مطبوعاتی حزب التحریر-قرغزستان