- مطابق
با مال ربا(سود) چه باید کرد؟
پرسش:
السلام علیکم و رحمت الله و برکاته!
جناب امیر صاحب، امیدوارم در پناه الله بوده و همواره استوار باشید. شخصی در یکی از بانکهای سودی حساب بانکی باز نموده و پس از مدتی دانست که فایدهای بهحسابش افزودهشده است. این در حالیست که همه میدانیم الله سبحانه وتعالی در کتاب مجیدش میفرماید:
... وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَاتَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ
[بقره: 279]
... و اگر توبه كنيد سرمای هاى شما(اصل سرمایه نه سود) از خودتان است. نه ستم میكنيد و نه ستم میبينيد.
برخی از علما و بزرگان معاصر اجازه گرفتن چنین مالی را داده و توصیه میکنند که چنین مالی برای بانک واگذاشته نشود، زیرا واگذار کردن آن در حقیقت کمک نمودن بانک در ارتکاب حرام است، و ما با نگرفتن آن فایدهی بانکی و گذاشتن آن برای بانک، حرام دیگری را مرتکب شدهایم. حالا پرسش این است که با این پول(سود) چه باید کرد؟ و اینکه آیا میتوان آن را از بانک گرفته و برای فقراء و نیازمندان داد و یا قرض خویش را با آن اداء نمود؟ و آیا با دادن آن پول برای فقراء شخص مستحق اجر و ثواب میشود؟ لطفاً بهاین پرسشها پاسخ بدهید، الله سبحانه وتعالی بهشما برکت داده و قدمهای تان را همواره استوار نگهدارد.
پاسخ:
و علیکم السلام و رحمت الله و برکاته!
پیش از پاسخ بهاین پرسش که با مال سود چه باید کرد؟ باید گفت: کسیکه معاملهی سودی با بانکی انجام میدهد مکلف است تا هرچه عاجل بهآن معامله پایان دهد، و فوراً بهدرگاه الله سبحانه وتعالی توبهای راستین کند. چنانکه الله متعال میفرماید:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا...
[تحریم: 8]
ای کسانیکه ایمان آوردهاید، بهدرگاه الله توبهای مخلصانه کنید...
و نیز فرموده است:
إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَاعْتَصَمُوا بِاللَّهِ وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ فَأُولَئِكَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ وَسَوْفَ يُؤْتِ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ أَجْرًا عَظِيمًا
[نساء 146]
مگر كسانىكه توبه كردند و[عمل خود را] اصلاح نمودند و بهالله تمسك جستند، و دين خود را براى الله خالص گردانيدند كه[در نتيجه] آنان با مؤمنان خواهند بود و بهزودى الله مؤمنان را پاداشى بزرگ خواهد بخشيد.
همچنین ترمذی بهنقل از انس روایت نموده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود:
كُلُّ ابْنِ آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ
تمام فرزندان آدم خطا کار اند و بهترین خطاکاران آنانی هستند که توبه میکنند.
برای اینکه توبه صحیح و درست باشد و الله سبحانه وتعالی گناه توبه کننده را ببخشد، فرد توبه کننده باید در قدم نخست دست از گناه و معصیت بردارد و از ارتکاب آن در گذشته احساس پشیمانی نماید. سپس با جدیت تمام تصمیم بگیرد که دیگر هیچگاهی بهآن برنگردد. اگر در آن گناه حق انسانی را ضایع نمودهبود؛ مانند: مال دزدی و یا غصب شده، در این صورت مکلف است آن مال را بهصاحبش برگرداند و یا هم از وی برای خود برائت بگیرد.
مسلمان مکلف است تا اشتباهاتش را بهطریقه شرعی جبران نموده خودش را از شر درامدهای حرام نجات دهد؛ زیرا درامد حرام عاقبت و پایان بدی دارد. احمد از عبدالله بن مسعود روایت نموده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود:
...وَلَا يَكْسِبُ عَبْدٌ مَالًا مِنْ حَرَامٍ... إِلَّا كَانَ زَادَهُ إِلَى النَّارِ
... هرمالی را که بنده بهگونه حرام بهدست آورد... آن مال، وی را بهآتش نزدیکتر میکند.
همچنین ترمذی از کعب بن عجرة روایت نموده که پیامبر صلی الله علیه وسلم خطاب بهوی چنین گفت:
يَا كَعْبَ بْنَ عُجْرَةَ، إِنَّهُ لَا يَرْبُو لَحْمٌ نَبَتَ مِنْ سُحْتٍ إِلَّا كَانَتِ النَّارُ أَوْلَى بِهِ
ای کعب بن عجرة! بدان که هر قطعه گوشتی که در وجود انسان از مال حرام بهوجود میآید، در آتش خواهد سوخت.
و اما در مورد سود بانکی که بر مال فرد افزوده میشود و چگونهگی رهایی از آن پاسخ چنین است:
- اگر بهمسئولین بانک بگوید که من تنها سرمایه خودم را میخواهم بدون افزودی و قوانین بانک هم آن را اجازه میداد، در این صورت سرمایهاش را بگیرد.
- اما در صورتیکه قوانین بانک چنین اجازهای را نمیداد و فرد مکلف بود که مال سود افزودهشده را نیز همراه با مال خودش یکجا بگیرد، در غیر آن سرمایهاش برایش داده نمیشد؛ در این صورت سرمایه و پول سود را بگیرد و سپس مال سود را از خود دور کند. مثلاً آن را بهگونه پنهانی در یکی از مراکز خیریه بگذارد، بدون اینکه کسی گمان کند وی آن را صدقه میدهد؛ زیرا آن مال حرام است و هدف آن است که فرد آن را از خود دور کند... و یا مثلاً آن را پنهانی بهیکی از مساجد و یا بهیک خانواده فقیر بفرستد، بدون اینکه کسی هویت فرستنده را بداند و یا گمان کند که آن مال صدقه است.
- در خصوص اینکه آیا با بهمصرف رساندن چنین مالی در امور خیر، فرد مستحق اجر میشود یا نه؟ باید گفت که خیر؛ زیرا صدقه دادن مال حرام اجری در پی ندارد و فرد در چنین حالتی مال حلال خود را صدقه نداده تا مستحق اجر گردد. امید است که الله متعال به خاطر ترک و دوری از حرام که همانا پایان دادن به معامله سودی با بانک است، برایش اجر و ثواب نصیب کند، زیرا الله متعال توبهای بندگانش را میپذیرد و پاداش عمل نیک را هرگز ضایع نمیکند.
برادر شما عطا بن خلیل ابورشته