- مطابق
تحقق وعدۀ نبوی در مسیر تاریخ امت اسلامی
(ترجمه)
از حذیفه بن یمان رضیالله عنه روایت است که رسولالله صلیاللهعلیهوسلم فرمودند:
«تَكُونُ النُّبُوَّةُ فِيكُمْ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ، ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ، ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ، فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ، ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُونُ مُلْكًا عَاضًّا، فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ، ثُمَّ يَرْفَعُهَا اللَّهُ إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُونُ مُلْكًا جَبْرِيَّةً، فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ، ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ». (رواه احمد فی مسنده)
ترجمه: نبوت در بین شما میباشد تا زمانیکه الله (سبحانه و تعالی) بخواهد، سپس آن را از میان بر میدارد هرگاه بخواهد. سپس خلافت بر منهج نبوت خواهد بود، تا زمانیکه الله بخواهد، سپس آن را بر میدارد هرگاه بخواهد. سپس سلطنت عاض (حکام که قدرت را با دندان محکم میگیرند) خواهد بود تا زمانیکه الله (سبحانه و تعالی) بخواهد، سپس آن را نیز بر میدارد هرگاه بخواهد. سپس سلطنت جبریه خواهد بود تا زمانیکه الله (سبحانه و تعالی) بخواهد، سپس خلافت بر منهج نبوت میباشد.
این حدیث نبوی را بسیاری از علمای حدیث، یکی از نشانههای روشن و قابل استناد برای اثبات نبوت رسول الله صلیاللهعلیهوسلم میدانند. از نظر آنها، محتوای این حدیث نشان میدهد که رسولالله صلیاللهعلیهوسلم با خبر دادن از آیندۀ امت اسلامی، پنج مرحلۀ تاریخی را کاملاً واضح پیشبینی کردهاند؛ مراحلی که یکی پس از دیگری به وقوع پیوسته و تصویر دقیقی از سیر تحولات امت اسلام ارائه میدهد:
مرحله نخست، دوران نبوت: این دوران، زمان حیات رسولالله صلیاللهعلیهوسلم است که دین اسلام نازل شد و به مردم ابلاغ گردید.
مرحله دوم، دوران خلافت راشده: یعنی حکومت خلفای راشدین که شامل ابوبکر، عمر، عثمان، علی و نیز عمر بن عبدالعزیز رضی الله عنهم میشود. این دوران نیز بر پایۀ منهج نبوت بود.
مرحله سوم، دوران سلطنت سختگیرانه (ملک عاض): در این دوره حاکمان بر قدرت چنگ زدند و حکومت را به صورت موروثی در خانوادهها نگهداشتند. این دوران از آغاز خلافت امویان شروع شد و تا پایان خلافت عثمانی ادامه یافت. با آنکه ساختار اسلامی همچنان وجود داشت، اما در تطبیق بعضی از احکام اسلام کاستیهایی دیده میشد.
مرحله چهارم، دوران سلطنت جابرانه (ملک جبری): دورانی است که در آن حاکمان با زور و اجبار و استفاده از قدرت نظامی بر مردم مسلط شدند. در این دوره قوانین و نظامهایی بر سرزمینهای اسلامی حاکم شد که بسیاری از آنها برخواسته از فرهنگهای بیگانه و ضداسلامی بود. این دوره پس از سقوط خلافت در سال 1924م آغاز شد و تا امروز ادامه دارد.
مرحله پنجم، بازگشت خلافت بر منهج نبوت: در پایان، رسولالله صلیاللهعلیهوسلم مژده دادهاند که دوباره خلافتی بر منهج نبوت برپا خواهد شد؛ حکومتی که مؤمنان راستین آن را با تلاش و ایمان خود اقامه خواهند ساخت و این وعدۀ قطعی الله سبحانه وتعالی است.
رسولالله صلیاللهعلیهوسلم به اصحاب خود خبر دادند که این چهار مرحله پس از دوران نبوت، در آینده و پس از وفات ایشان روی خواهد داد و همانگونه که علمای حدیث اشاره کردهاند، چهار مرحله از این حدیث تاکنون به وقوع پیوسته است: دوران نبوت، خلافت راشده، سلطنت عاض و سلطنت جابر.
اکنون تنها مرحلۀ پنجم و نهایی باقی مانده است؛ بازگشت خلافت بر منهج نبوت و این وعدهای است که تحقق آن بیتردید در راه است؛ حتی اگر دشمنان اسلام و منافقان آن را نخواهند.
مترجم: عبدالرحمن مستنصر