Cumartesi, 21 Muharrem 1446 | 2024/07/27

No: IDu2013BAu20132013u2013RSu2013TRu20130006 H. 22 Cumâde’s Sânî 1434
M. Perşembe, 02 May 2013

-Basın Açıklaması- Yakıt Fiyatlarının Yükseltilmesini ve Petrol ve Doğalgazın Özelleştirilmesini Reddedin!

Hükümet, petrol fiyatlarını yükseltmeye karar verdi. Böylece petrolün litre fiyatı yaklaşık 6500 Rupi'ye ulaşacaktır. Hükümet, kararın devasa sübvansiyonun azaltılması için alındığını söyledi. Çünkü hükümetin, devlet bütçesindeki yakıt sübvansiyonları 2013 yılında 274.7 Rupi'ye ulaşmıştır. Nitekim hükümet, sübvansiyon oranının düşürülmesinin, 2013 yılında 200 milyar Rupi'ye denk gelen alt yapı bütçesi ile 30 milyar Rupi'ye denk gelen sağlık sektörü bütçesi gibi hükümetin en önemli konusu olan finanse gücünü azaltacağını tahmin ediyor.

Gerçekten de devlet bütçesinde nominal bir artış olmuştur. Zira 2005 yılından 90 milyar olan Rupi 2013 yılında 193 milyar Rupi'ye ulaşmıştır. Dolayısıyla şayet buna elektrik enerjisi sübvansiyonun kaldırılması da eklenirse bütçe 274.7 milyara ulaşacaktır. Nitekim litre başına 40 milyon Pound'u aşıldığında bütçe 300 milyar Rupi olacaktır. Her ne kadar sübvansiyon artırılmış olsa da ancak devletin yıllık bütçedeki yakıt sübvansiyon oranı değişmemiştir.

Hükümete göre, litresi 6500 Rupi'ye ulaşan yakıt fiyatlarının yükseltilmesi sayesinde devletin yıllık bütçesine 21 milyar Rupi girecektir. Şimdi soru şudur: Devlet bütçesinin dengesiz olduğu bir durumda sübvansiyonların düşürülmesi mi gerekiyor? Nitekim devlet bütçesi, hiç bu dönem kadar tüketilmemiştir. Zira 2012 yılındaki devlet bütçesinden geriye yaklaşık 32.7 milyar Rupi kalmıştır. Bu yüzden yakıtlara dönük ek sübvansiyonları karşılamak için olasılıkla 2012 yılındaki devlet bütçesinden geriye kalanlar kullanılacak ve bununla birlikte geriye 11.7 milyar Rupi kalacaktır.

Aşağıdaki çeşitli nedenlerden dolayı yakıt fiyatlarının yükseltilmesi politikası reddedilmelidir:

Birincisi: Bu, ileride kesinlikle insanlara sıkıntı verecek zalim bir politikadır. Nitekim 2010 yılındaki ulusal ekonominin anketine dayalı olarak orta ve düşük tabakadan oluşan fakirlerin %65'i, orta tabakadan olanların %27'si, orta tabakanın üzerinde olanların %6'sı ve zenginlerden sadece %2'si yağ kullanmaktadırlar.

Endonezya'daki toplam araç sayısı, (2010) yaklaşık 53.4 milyon olup bunlardan %82'si, genellikle orta tabakanın sahip olduğu iki tekerlekli araçlardır. Nitekim bu rakamlar,  yakıt fiyatlarındaki artışın insanların sefaletine neden olacağını göstermektedir.

Hatırlayın! Zalim yöneticiler, kıyamet gününün azabına ve ikabına nail olacaklardır. Resulullah [SallAllahu Aleyhi ve Sellem]'in şu hadis-i şerifinde vaat ettiği ve kendisine davet ettiği şey işte budur:

اَللَّهُمَّ مَنْ وُلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَشُقَّ عَلَيْهِ، وَمَنْ وُلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِمْ فَأَرْفِقْ بِهِ "Allahım, her kim ümmetimin işlerinden bir şeye (yönetime) vekil kılınır da onlara sert davranırsa, Sen de ona sert davran. Her kim de ümmetimin işlerinden bir şeye (yönetime) vekil kılınır da onlara yumuşak davranırsa, Sen de ona yumuşak davran."

İkincisi: Bu, hain bir politikadır. Zira yakıt fiyatlarının artırılması politikasından maksat, (arama) kaynaklarında başarılı olmasının ardından (ticaret ve dağıtım) alt sektörünün de özelleştirilmesinde başarılı olmaktır. Zira özelleştirme, devletin rolünü egemen olmak ve sınırlandırmak için yabancı özel şirketlere büyük haklar vermektedir. Kesinlikle bu politikalar, doğal kaynakların gerçek sahipleri olan insanlara zarar vermekte ve yoksulluğa neden olmaktadır. Dolayısıyla özelleştirme, yabancıların çıkarları için olup hükümet ise halkının arzularını göz ardı etmekte, dahası halkına ihanet etmektedir.

Bundan dolayı Hizb-ut Tahrir / Endonezya, aşağıdaki hususları ilan eder:

1-Yakıt fiyatlarının yükseltilmesini reddetmek.

2-Yakıt fiyatlarının yükseltilmesi ve petrol idaresinin tüm özelleştirme politikaları, şeran haramdır. Zira İslam'a göre doğalgaz ve petrol, kamu mülkiyeti olup devlet tarafından sadece insanların refahı için idare edilmektedir. Bundan dolayı kapitalist politika durdurulmalıdır. Dolayısıyla doğal gaz ve petrol, Müslüman ve gayrimüslimler de dahil halkın refahı için İslamî hükümler temelinde idare edilmelidir. Bu ise ancak Hilafet Devleti'nin kurulması ve İslam şeriatının tatbik edilmesiyle gerçekleşebilecektir. Bu yüzden Allahu Teâlâ ve ahiret gününe yakinen iman ettiğimiz için çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız.

3-İnsanların en ağır şartların sıkıntısını çektiği bir sırada hükümetin yakıt fiyatlarını yükseltme kararı alması, toplumsal huzursuzluklara yol açacak olmasının yanı sıra muhtemelen de insanları, Orta Doğu'nun bazı ülkelerinde meydana gelen Arap Baharı gibi halkçı ayaklanmaya sevkedecektir.

Allah bize yeter! Zira O, ne güzel vekil, ne güzel Mevla ve ne güzel nusret verendir!

Muhammed İsmâ’îl Yusanto
Resmî Sözcüsü

Endonezya
Gedung Anakida Lantai 7 Jl. Prof. Soepomo Nomer 27, Jakarta Selatan 12790, Indonesia