جمعه, ۱۶ شوال ۱۴۴۵هـ| ۲۰۲۴/۰۴/۲۶م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
مسلمان، وصی و شاهد بر بشریت است!
بسم الله الرحمن الرحيم

مسلمان، وصی و شاهد بر بشریت است!

(ترجمه)

الله سبحانه وتعالی در آیه 78 سورۀ حج می‌فرماید:

﴿وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِّلَّةَ أَبِيكُم ْ إِبْرَاهِيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمينَ مِن قَبْلُ وَفِي هَذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيداً عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيرُ﴾

ترجمه: در راه الله چنان که شایسته‌ای جهاد در راه اوست، جهاد کنید. او شما را برگزید و در دینتان هیچ سختی و تنگنایی برای شما نگذاشت. آیین پدرتان ابراهیم را (در پیش بگیرید). او پیشتر و در این قرآن شما را «مسلمان» نامیده است تا پیامبر بر شما گواه باشد و شما بر مردم گواه باشید؛ پس نماز را برپا دارید و زکات دهید و به دین الله تمسسک جویید؛ او حافظ و یاور شماست؛ پس چه حافظ و کارساز نیکی و چه یاور خوبی است.

ابن کثیر در تفسیر این آیه می‌گوید: "﴿اجْتَبَاكُمْ﴾ یعنی ای امت! الله سبحانه وتعالی شما را بر سائر ملت‌های دیگر و برای نصرت دین و آئین خود برگزیده و انتخاب کرده است و شما را با بهترین فرستاده و کامل‌ترین شریعت فضیلت و عزت داده است؛ سپس منت خود را بر این امت ذکر کرد که از دوران قدیم پاپ‌ها و راهبان در کتاب‌های انبیاء احوال امت برگزیده را می‌خواندند.

سبحان الله! چه جایگاه و افتخار را الله سبحانه وتعالی نصیب این امت کرده است؛ اما این مقام و برکات بزرگ با مسئولیت سنگین پیوند خورده که الله سبحانه وتعالی در این آیه ذکر کرده است:﴿شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ﴾ یعنی شما هم (با شهادت عملی خود) گواه بر مردمان باشید (و رفتار و کردارتان به عنوان امت نمونه، محک سنجش اعمال سایرین و الگوی راستین بارز الله پرستان راستین گردد). هم‌چنان الله سبحانه وتعالی در آیه دیگر این تعهد بزرگ مسلمانان را تکرار می‌کند و می‌فرماید: ﴿شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ﴾ و در آیه دیگری الله سبحانه وتعالی می‌فرماید:

﴿وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِّتَكُونُواْ شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ﴾ [بقره: 143]

ترجمه: و هم‌چنان شما را امت میانه [برگزیده] گردانده‌ایم تا بر مردم گواه باشید.

ابن کثیر می‌گوید: "امت الوسط" یعنی بهترین و شریف‌ترین امت. بخاطر این‌که این امت در روز قیامت به همه امت‌های دیگر جهان چه گذشته، چه حال و آینده؛ شهادت می‌دهند که رسول الله ﷺ رسالت و پیام الله سبحانه وتعالی را به مردم رسانیده و هم‌چنان او قانون کامل و بهترین روش و منهج واضح را در قرآن و سنت به ما مسلمانان سپرد است.

از این جهت الله سبحانه وتعالی دین اسلام را به این امت سپرده تا ﴿شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ﴾، باشند و پیام الله را به بشریت برسانند. این به معنای صرف انتقال آن نیست، بلکه منظور این است که تلاش کنیم تا این دین را به بهترین طریقه معرفی کنیم و این مذهب با معیار حق و باطل در این جهان تبدیل شود و از طریق آن امور بشریت را سازمان می‌دهد؛ وسیله‌ای که از طریق آن عدالت در جهان تطبیق می‌شود که این امر مستلزم آن است که اسلام در این زمین قدرت و سیطره داشته باشد.

وقتی امروز شاهد مقیاس هرج و مرج، بی‌عدالتی و رنج در این جهان هستیم، از فقر گسترده، آوارگی، شکنجه و کشتار غیرنظامیان، کودکان بی‌گناه، وباه و نژاد پرستی، اذیت و سوء استفاده از زنان، شکست خانواده‌ها، خلاء اخلاقی داخل دولت‌ها وغیره کاملاً واضح می‌گردد که عدالت و نور دین اسلام بیش از هر زمانی دیگر در این جهان لازم است. بنابراین، این آیات قرآنی تأکید می‌کند که این امت برای نقش رهبری و قیمومیت بشریت انتخاب شده است و باید در این جهان جایگاه اصلی و مرکزی را داشته باشد؛ زیرا آفریدگار براساس دین مبین اسلام به آن نقش بزرگی در توسعه بشریت اختصاص داده است. در واقع این نقش برای رساندن اسلام به بشریت، هدف اصلی امت اسلامی می‌باشد. چنانچه الله سبحانه وتعالی در سوره آل عمران می‌فرماید:

﴿كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ اخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ المنكر﴾ [آل عمران: 110]

ترجمه: شما (ای پیروان محمد) بهترین امتی هستید که به سود انسانها آفریده شده‌اید (مادام که) امر به معروف و نهی از منکر می‌نمائید.

 بنابراین، الله سبحانه وتعالی به ما خبر داد که این امت را به مقام رهبری بر بشریت می‌رساند تا نور و عدالت اسلام را به بشریت انتقال دهند. در روز قیامت ما باید شواهد و مدارکی را به الله سبحانه وتعالی ارائه دهیم که ما قولاً و عملاً برای تحقق این هدف که ما مسلمانیم تلاش کردیم. اما چگونه ممکن است اسلام زمام امور را یک بار دیگر به امر الله سبحانه وتعالی به دست گیرد و چگونه می‌توان آن را به طریقه‌ای ‌که الله سبحانه وتعالی می‌خواهد، به بشریت برساند؟

این امر به سادگی با گسترش دعوت به اسلام در جوامع به صورت فردی و گروهی محقق نمی‌شود، بلکه دولتی را می‌طلبد که قوانین کامل اسلامی را که الله سبحانه وتعالی به این امت داده است را به طوری کامل اجراء کند و سپس از همه ابزارها برای گسترش دین حق برای هدایت بشر استفاده کند. ما این را در زندگی رسول الله ﷺ قبل از تأسیس اولین دولت اسلامی در مدینه مشاهده کردیم، قسمی‌که رسول ﷺ و اصحاب سعی در انتقال پیام اسلام به افراد داخل مکه و قبایل عرب اطراف آن داشتند. با این حال، هنگامی‌که او رئیس دولت شد و وقتی که الگوی حکومت او بعداً توسط خلفاء دنبال شد، دیدیم که چگونه همه‌ ملت‌ها در عرض چند دهه به آغوش اسلام وارد شدند و از اسپانیا تا به چین گسترش یافت. هم‌چون روزی را همه مسلمانان می‌خواهد و هدف همه محقق نمودن و بازگرداندن قیادت و رهبری اسلام است و این به معنی کار و تلاش برای تأسیس دولت است؛ دولتی‌که اسلام را طبق دولت خلافت برمنهج نبوت حکم می‌کند.

این رسالت برای برقراری حاکمیت اسلام و گسترش آن به بشریت می‌باشد و این میراث پیامبرعزیزمان ﷺ بود که او برای ما به یادگار گذاشت. تلاش برای اسقرار نظام الله سبحانه وتعالی در زمین یک مسؤلیت و وظیفه‌ای بزرگی است که پروردگار متعال در اختیار مان قرار داده است. در واقع این یک فرصت طلایی است؛ فرصتی‌که در گذشته به نسل‌های قبلی مسلمانان داده نشده بود؛ به استثنای نسل پیامبر برای اقامت دولت که اسلام را حکم کند. بنابراین، فرصتی‌ست برای مان که محبوب رسول الله ﷺ باشیم و در جنت با او باشیم؛ زیرا ما از جمله کسانی بودیم که پیام الله سبحانه وتعالی را برای تنفیذ احکام در این زمین -که ما خلیفه آن هستیم- حمل کردیم.

اما برای بدست آوردن این افتخار بزرگ از ما می‌طلبد که کوشش کنیم؛ چنانچه الله سبحانه وتعالی در اول کلمات سوره حج آیه 78 فوق فرموده است. برما لازم است که برای دفاع از ارزش‌های مان در هر سطحی کار کنیم که شایسته افتخار است که این وظیفه به ما داده شده و از ما می‌خواهد که به وقت و تلاش خود اهمیت زیادی بدهیم که هدف ما واقعاً شایسته افتخار است و این در اولویت زندگی ما باشد.

این بدان معنی است که ما درک می‌کنیم که زندگی مسلمانان نمی‌تواند مثل زندگی کفار یک زندگی عادی باشد؛ زندگی که فقط به دنبال وسوسه‌های این دنیا و تمرکز بر منافع موقت این جهان خواه تحصیل، شغل، فرزندان، خانواده، یا تأمین منزل خوب، زندگی اجتماعی، سرگرمی، یا جایگاه بلند برای خود در جامعه یا پیگیری آرزوهای شخصی ما می‌باشد. ما نمی‌توانیم این موارد را در اولویت‌های اصلی زندگی خود قرار دهیم که انرژی و تفکر مان را استهلاک کند. این موارد هدف یک کافر است نه هدف یک مسلمان؛ چون الله به ما ارزش بالاتری داده و وعده کرده است.

پس هدف گواه بودن بر بشریت می‌باشد و این به معنی قدم گذاشتن در ردیف یاران رسول الله ﷺ است؛ مانند مصعب بن عمیر رضی الله عنه که با قبولی اسلام زندگی راحت، پول و تجمل را فدا کرد و در صف اول مبارزات دعوت اسلامی قرار گرفت و او افتخار گسترش دین اسلام را در میان مردم مدینه و آماده‌سازی جامعه برای اولین دولت تحت حاکمیت اسلام را بدست آورد؛ افتخاری‌که در هنگام وفات مصعب ابن عمیر(رض) رسول الله ﷺ آیه زیر را تلاوت کرد.

﴿مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ﴾ [احزاب: 23]

ترجمه: در میان مؤمنان مردانی هستند که با الله راست بوده اند، در پیمانی‌که با او بسته‌اند.

به همین اساس، ما باید این مسؤلیت سنگین را به عنوان شاهد بشریت و حاکم ساختن نظام الله (خلافت) در روی زمین را به دوش بگیریم و پاداش کسانی‌که این وظیفه شریف را انجام می‌دهند، بیان شده است. هم‌چنین ما ملزم هستیم که آماده‌گی این را داشته باشیم که از وقت خود و ثروت خود در راه دعوت استفاده کنیم. الله سبحانه وتعالی می‌فرماید:

﴿إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ﴾[توبة: 111]

ترجمه: الله از مؤمنان جان‌های‌شان و اموال‌شان را به بهای آن‌‌که بهشت آنان را باشد خریده است.

در همین آیه الله سبحانه وتعالی می‌فرماید:

﴿وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ فَاسْتَبْشِرُواْ بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُم بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ﴾ [توبة: 111]

ترجمه: و چه کسی از الله به وعده‌اش وفادارتر است؟ پس به معامله‌ای که به آن دست زده‌اید شاد باشید و این همان کامیابی بزرگ است.

اگر چه ما منحیث امت اسلامی در غیاب خلافت در عصر تاریکی زندگی می‌کنیم، اما از نگاه فرصت برای کسب پاداش و ثواب  و اداء مکلفیت حمل دعوت برای حاکمیت دین الله سبحانه وتعالی در روی این زمین در عصر و شرایط طلایی زندگی ‌می‌کنیم. بنابراین، بگذارید این فرصت طلایی را که الله سبحانه وتعالی در دست ما قرار داده است، از دست ندهیم. قال النبي ﷺ: «إِذَا جَاءَ الْمَوْتُ طَالِبَ الْعِلْمِ وَهُوَ عَلَى هَذِهِ الْحَالِ مَاتَ وَهُوَ شَهِيدٌ». (ترمذي)    

#أقيموا_الخلافة
#ReturnTheKhilafah
#YenidenHilafet
#خلافت_کو_قائم
نویسنده: د. نسرين نواز

رئیس بخش زنان دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب التحریر

مترجم: پارسا «امیدی»

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه